Bekostiging via PGB

Het kan gebeuren dat u niet meer voldoende voor uzelf of voor uw partner, ouder of kind kunt zorgen. Bijvoorbeeld omdat er door een aandoening of een lichamelijke, geestelijke of verstandelijke beperking hulp en zorg nodig is. De AWBZ zorgt er dan voor dat die noodzakelijke ondersteuning er komt.

Op het moment dat u zich verzekert voor de Zorgverzekeringswet wordt u automatisch ingeschreven voor de AWBZ.
De AWBZ kent vijf soorten aanspraken: functies genaamd. De vijf functies zijn:

1. Persoonlijke verzorging
Bijvoorbeeld: helpen met douchen, wassen op bed, aankleden, scheren, huidverzorging, hulp bij de toiletgang, hulp bij eten en drinken.

2. Verpleging
Bijvoorbeeld: wondverzorging, geven van injecties, advies hoe om te gaan met ziekte, het zelf leren injecteren.

3. Begeleiding
Bijvoorbeeld: ondersteuning om de dag te structureren en om beter de regie te kunnen voeren over het eigen leven. Maar ook dagverzorging of dagbesteding, of hulp bij het leren zorgen voor het eigen huishouden.

4. Behandeling
Bijvoorbeeld: zorg bij een aandoening, zoals revalideren na een beroerte.

5. Verblijf
Het is soms niet mogelijk om zelfstandig te blijven wonen. Bijvoorbeeld als er een beschermende woonomgeving nodig is vanwege ernstige vergeetachtigheid. Of als er continu toezicht nodig is. Ook kan het zijn dat verblijf in een instelling nodig is omdat er zoveel zorg nodig is dat dit thuis niet meer allemaal te regelen is.

Om in aanmerking te komen voor AWBZ-zorg, moet eerst worden vastgesteld of u inderdaad zorg nodig heeft. En ook wat voor soort zorg en hoeveel. Dat wordt indicatiestelling genoemd. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) stelt de indicatie. Het CIZ is een onafhankelijke organisatie die uw zorgbehoefte onafhankelijk, objectief en integraal vaststelt. Het adres van het CIZ kunt u opvragen bij het zorgkantoor.

Vrijwel alle AWBZ-zorg begint bij het CIZ. Uitzondering: Jeugdigen (jonger dan 18 jaar) met een psychiatrische aandoening worden voor AWBZ-zorg geïndiceerd door het Bureau Jeugdzorg.

Het CIZ stelt in veel gemeenten ook de indicatie voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) (onder andere rolstoelen, woonvoorzieningen, vervoer en voor welzijnsvoorzieningen zoals maaltijdverstrekking, recreatieve en sociale activiteiten).

CONTACTGEGEVENS

Logol Ortho consult Limburg
drs. M.M.T. Giesen
bovenderstraat 5
6447 cd merkelbeek
t 046 439 76 10
m 06 21 86 88 72
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.orthoconsultlimburg.nl
kvk 140 77 855