PGB uitbetaling

Betaling in voorschotten

De betaling van het toegekende PGB gebeurt in voorschotten. Afhankelijk van de hoogte van uw PGB vindt de uitbetaling plaats per maand, per kwartaal, per half jaar of per jaar. Dat heet het 'bevoorschottingsritme'.

In 2009 gelden de volgende bevoorschottingsritmes:
PGB tot € 2.500 op jaarbasis: in één keer;
PGB tussen € 2.500 en € 5.000 op jaarbasis: per half jaar;
PGB tussen € 5.000 en € 25.000 op jaarbasis: per kwartaal;
PGB boven € 25.000 op jaarbasis: maandelijks.

Voorbeeld 1
Het PGB wordt toegekend voor het hele kalenderjaar en het netto-PGB is  € 10.000.
U ontvangt dan de volgende betalingen:
begin januari: € 2.500
begin april: € 2.500
begin juli: € 2.500
begin oktober: € 2.500

Voorbeeld 2
Het PGB wordt toegekend voor de periode van 1 oktober tot en met 31 december en het netto-PGB is € 7.500. Als het PGB voor het hele jaar zou zijn toegekend ('op jaarbasis'), was de toekenning € 30.000 geweest. De bevoorschotting vindt daarom per maand plaats.
U ontvangt dan de volgende betalingen:
begin oktober: € 2.500
begin november: € 2.500
begin december: € 2.500

Voorbeeld 3
Het PGB wordt toegekend voor de periode 1 september tot en met 31 december (dus vier maanden) en het netto-PGB is € 4.000. Als het PGB voor het hele jaar zou zijn toegekend ('op jaarbasis'), was de toekenning € 12.000 geweest. De bevoorschotting vindt daarom per kwartaal plaats.
U ontvangt dan de volgende betalingen:
begin september: € 1.000 (omdat september nog in het derde kwartaal valt)
begin oktober: € 3.000 (voor het vierde kwartaal)

Bank- of girorekening
U kunt het PGB door het zorgkantoor naar uw gewone bank- of girorekening laten overmaken, maar het is verstandig om voor het beheer van uw PGB een aparte bank- of girorekening te openen. U houdt uw gewone uitgaven en de besteding van uw PGB dan goed gescheiden. U houdt dan beter overzicht op uw geld en kunt makkelijker verantwoording afleggen over de besteding van het PGB.

Als u dat wilt, kunt u uw PGB overmaken aan iemand die uw budget beheert. Maar omdat u zelf verantwoordelijk blijft voor de verantwoording van de besteding, moet u daar natuurlijk wel voorzichtig mee zijn.
Als u graag wilt dat iemand anders uw PGB voor u beheert, kunt u misschien beter afspreken dat het geld op uw eigen bank- of girorekening wordt uitbetaald zodat u zelf de betalingsopdrachten ondertekent. Ook kunt u een aparte bank- of girorekening op uw eigen naam openen en vervolgens iemand anders machtigen om betalingen te ondertekenen. Die machtiging kunt u dan altijd intrekken.
Als u gebruik wilt maken van een andere bank- of girorekeningnummer dan op de toekenningsbeschikking staat vermeld, kunt u dat aan het zorgkantoor doorgeven door het insturen van het wijzigingsformulier.

Het PGB is geen inkomen
Het PGB is bestemd voor het inkopen van zorg. Het PGB wordt daarom niet als inkomen beschouwd. PGB heeft dan ook geen invloed op een eventuele uitkering of de door u te betalen inkomstenbelasting. Als u voor de Belastingdienst aangifte doet voor de inkomstenbelasting moet u het ontvangen PGB dus niet als inkomen opgeven.
Let op: als u het PGB gebruikt om salaris uit te betalen aan uw partner, dan is dat voor uw partner wel inkomen.

Het PGB en schulden
Het PGB is 'gewoon' geld. Als u schulden hebt, kan het PGB daarom opgeëist worden door uw schuldeisers. U hebt dan geen geld meer om zorg in te kopen, terwijl u het niet gebruikte PGB wel moet terugbetalen aan het zorgkantoor.
Als u schulden heeft, moet u zich daarom goed afvragen of het wel verstandig is om een PGB aan te vragen.
(Bron CVZ)

CONTACTGEGEVENS

Logol Ortho consult Limburg
drs. M.M.T. Giesen
bovenderstraat 5
6447 cd merkelbeek
t 046 439 76 10
m 06 21 86 88 72
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.orthoconsultlimburg.nl
kvk 140 77 855